Anadolu'da yeni iş alanları

Akşam gazetesinden dünkü bir haberden özet. Yayınlama nedenim ise belki başka işlere çağrışım yapar veya üniversite sınavına giren tercih aşamasındaki öğrencilere fikir verebilir. Ya da başka iş fikirleri türetilebilir.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda öne çıkan yeni iş kolları, özellikle gençlerin istihdamı ve ekonomiye katkı anlamında önem arz ediyor.
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da son yıllarda gelişmeye başlayan spor dalları, birçok gencin istihdam edilmesini sağladı.



BİLGİSAYAR YAZILIM VE WEB TASARIM UZMANLIĞI
Türkiye'nin 3 Ekim 2005'te Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinin başlaması neticesinde ilgili konuda eğitim görmüş insanlara olan ihtiyacın arttığına vurgu yapan Ötügen, bu mesleğe gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacağını vurguladı.




Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Yılmaz, ''Peyzaj mimarlığının önemi, çevremizdeki beton yığınları arttıkça ortaya çıkıyor'' dedi.
Doğal yaşam kısıtlanmaya başladıkça insanların sağlık problemleri de arttı ve botanik bahçelerin, parkların sayısı arttırılmaya başlandı. Ve bu bölümden mezun olarlar anında işe girebiliyor.

DIŞ TİCARET-IĞDIR-
Bölgenin en büyük TIR filosuna sahip Iğdır'da, uluslararası taşımacılıkta çok sayıda vatandaş istihdam edildi. Kentte son yıllarda inşaat sektörü de hızla gelişti. Göç almaya başlayan iller arasında yer alan Iğdır'da artan nüfus talebini karşılamak için konut yatırımlarına hız verildi.



GIDA TEKSTİL-MUŞ-
Muş'ta son yıllarda gıda ve tekstil alanına yapılan yatırımlarla hem bölgenin ekonomisi gelişiyor, hem de gençler istihdam ediliyor.


Tunceli'de yıldızlı oteller, termal tesisler ve su sporlarına yönelik yatırımlarla bölgede ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler kaydedildi.

EKOLOJİK OYUNCAK-ARDAHAN-

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Yaşar Daşdemir, Ardahan başta olmak üzere Türkiye'ye ekolojik oyuncak alanında yeni bir iş kolunu kazandırdıklarını söyledi.

ÇAĞRI MERKEZİ- BİNGÖL
Bingöl'ün en fazla istihdam sağlayan özel sektör kuruluşu olan Callpex, çalışan sayısını yıl sonuna kadar 500'e çıkarmak için işsizlerden talep almaya başladı. Callpex, kademeli olarak Bingöl'deki çalışan sayısını bine tamamlamayı hedefliyor.


MERMER-DİYARBAKIR
Diyarbakır'da kurulu 25 mermer fabrikasında yıllık 270 bin metre küp (750 bin ton) mermer üretimi gerçekleştirilirken, bu 25 fabrika ile 50 mermer ocağında toplam 4 bin kişi istihdam edildi.


Günümüzde ''bacasız sanayi'' olarak nitelendirilen ve çok hızlı gelişen turizm sektöründen Mardin'de payını almaya başlarken, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklaması için çok sayıda otel ve pansiyon yapılıyor.



Yaklaşık 10 yıl önce 2.5 milyon fıstık ağacının bulunduğu Siirt'te kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplu örgütlerinin geliştirdiği projeler sayesinde gelişen fıstıkçılık sektörü her geçen gün büyüyor. Aradan geçen 10 yıl içerisinde kentteki fıstık ağacı sayısı yaklaşık 7 kat artarak, 16 milyon 5 bin ağaca ulaştı. O dönemde yaklaşık 1000 kişi sektörden geçimini sağlarken, fıstık üretiminin artmasına bağlı olarak çalışanların sayısı 9 bin kişiye ulaştı.

Tabiki kaynak yazıp sadece gazetenin ismini vermekle kalmayacağım. Yazıya direk link vereceğim.
Yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Akşam gazetesi 17,7,2011

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...