40 veya 50 yaşından sonra iş bulmak

Geçenlerde arkadaşlarla (50 yaş ve üstü) konuşurken ortaya çıkan bir konu.
40 yaşını geçmişseniz ve iş arıyorsanız işiniz zor.
İK kariyer sitelerinin çoğunda işveren talebi demelerine rağmen genç insan kaynakları yöneticilerinin de firma sahiplerini veya yöneticilerini iknası ile otomatik olarak 40 yaşını geçmemiş yazısı görüyorsunuz. Ya da otomatik olarak 40 yaş üstündekileri bilgisayar eliyor.
Bu doğrumudur.
Firmalarda bir gençleşme süreci olduğu doğrudur. Ama bunu yaparken gerçekten işi yapabilecek olan kişiye bakılıyormu?
Istenen özellikler genelde benziyor, yabancı dil, bilgisayar, genç, dinamik......
Şirketlerde yabancı dili akıcı olmayıp yeterli olan ama akıcı olanlardan daha çok iş bitiren insanlar gördüm. Yada 60 yaşından büyük ama çok güzel ingilizcesi olan.
50 yaşını hatta 60 yaşını geçmiş bilgisayarın (yazılım yapmak dahil) geçmişini bilen ve şu anda gençlerden çok daha iyi bilgisayar kullanan gördüm. (Eğer sosyal medyadaki arkadaş sayısının iş hayatının birçok kolunda işe yarıyacagını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz)
Dinamikliğe gelince yurt içi ve yurt dışı inşaat şantiyelerinde 25 yaşında yeni mezun aktif diye işe alınan bezginleri ama 60 yaşında dağ bayır gezen iş bitiren mühendisleri de gördüm.
Nasıl bir ürün alırken fiyat performans oranına bakılıyor,  eleman alırken de sadece istediği ücrete, gençliğe ve yabancı diline değil o elemandan beklediğiniz performans değerlendirilmelidir.
Acaba 25 yaşındaki insan kaynakları elemanları yabancı kökenli dilimize çevrilmiş test ve mülakat teknikleri ile doğru karar verebiliyorlar mı? Belki de veriyorlardır.
Bence dikkat edilecek olan 30 yaşında gercekten bilgili, dinamik, iyi eleman olabileceği gibi 50 yaşından büyük daha iyi de olabillir.
30 yaşında bezgin fakat 60 yaşında dinamik te olabilir.
Sadece eski gözlemlerden oluşan bir düşünce yazısı
:)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...